niyh haa first time nk gtau resipi niyh haa . tu ponn sbb baru jee blaja , nmpk ta ? da besar pnjg ponn baru reti blaja skang , hadoiyai ! tape laa , ilmu tuhh ta kenal usia kan .
![]() |
*pakcik google punye gambar ok |
barang yang diperlukan :
*kuantiti ikot suke aku taw , so mane nk ikot ikot jelaa yo .
sekor ikan patin ( siang laa dulu pehtu kerat 5 ke , jgn kerat 14 plak )
3 sudu cili boh , bukan teh boh eyh .
bawang putih 5 biji*
bawang merah 6 biji*
halia pnjg jari kelingking aku , tapi tok korg pkai jari sndrik laa*
kunyit separuh jari kelingking aku*
2 biji tomato potong empat
daun kesum
bunga kantan belah dua
sikit pes asam jawa
sikit air limau purut ( kalo ta cukup masam agy )
secukup garam
air
(*) tok diblend bersama
cara-caranye plak yee :
1. tumis barang yang kene blend tadi smpai minyak melompat2 ( minyak naik sebenarnye )
2. pastu masokkan ikan patin yang kene kerat tadi sampai laa separoh masak
3. pastu masokkan air smpai ikan tuhh agak2 tenggelam , biar smpai ikan betol2 empok
4. masokkan air asam ngan garam , cer rase dulu ok ta ?
5. kalo ta cukup masam , masokkan air limau purut tadi ye .
6. kalo ok , masokkan daun kesum , tomato and bunga kantan
7. da siap laa ! hidang laa dlm pinggan corelle korang , haha !
haa ! nmpk ta talent aku nk jadi chef naty , ke cam tade bakat jee senanye ? aku bukan nk tulis sgt sal resipi niyh , tapi disebabkan blog niyh cam ade unsur2 kitchen gitu , aku tulis gakk laa .
tapi kalo aku da jadi chef betol2 naty , confirm laa aku tulis lagi resipi camni . hehehe !
pape ponn , selamat mencuba !
Assalamualaikum .
*poyo jee sume niyh .
No comments:
Post a Comment